top of page

De beeldvorming van de jacht

Januari 2022 ben ik dan eindelijk afgestudeerd aan de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie aan de Nederlandse Academie Voor Beeldcreatie in Apeldoorn. Aangezien ik meer dan een anderhalf jaar onderzoek heb gedaan naar de jacht in het algemeen, de jacht in het buitenland en de jacht in Nederland deel ik graag mijn kennis, ervaringen en bevindingen.


Mijn afstudeerjaar begon met een half jaar stage lopen bij IVN, Instituut Voor Natuureducatie. Hier heb ik veel geleerd over een bijv. costumer journey, campagnes opzetten, marketing, communicatie, een beeldbank opzetten en vullen, en zelfstandig werken als fotograaf. Na dit halfjaar ben ik begonnen met het vastleggen van de jacht en ben ik mijn onderzoek begonnen. Helaas begon deze maand ook de pandemie. Dit maakte het meegaan met jagers een uitdaging. Het onderzoek ging vooralsnog prima.


Na wat oproepjes via Facebook kwam ik in contact met verschillende jagers. Toen ik eenmaal met een aantal jagers mee was geweest, werd mijn netwerk snel groter. En dus mijn fotografie mogelijkheden ook meer. Een eerste selectie:


Na heel veel feedback rondes tijdens mijn afstudeerproject, kwam ik tot een betere selectie dat meer mijn boodschap liet zien: jagen is meer dan het schot.

Wat gelijk het grootste discussie punt werd: mijn docenten waren veelal van mening dat er bloed, dood en spanning in moest. Terwijl dat niet mijn bedoeling was en is. Want, zoals je misschien wel weet, laat ik veel meer zien dan dode dieren in bloed.


Dit heeft geresulteerd in flinke discussies en veel mee gaan met jagers om toch een compromis te vinden. Deze heb ik uiteindelijk gevonden in een reebok, duif en kraai. De enigste drie dode dieren in mijn expositie. De kraag in de hand van de jager en de duif in de bek van een prachtige draadhaar. De reebok is geschoten en had een klein sierlijk straaltje bloed over zich heen liggen. Meer dood en bloed wilde ik niet laten zien. Dat zou ik wel kunnen doen maar dan mis ik mijn eigen punt: jagers doen zo veel meer dan doden.
Ben je nou benieuwd wat ik tot nu toe als 'de jacht' heb? Kijk dan in deze documentaire serie over 'de jacht'.

Deze blijf ik aanvullen met beelden die passen bij wat ik wil laten zien van jagers. De originele serie zie je hieronder:


Een mis van verschillende momenten, seizoenen, werkzaamheden en activiteiten van jagers door het jaar heen. En zoals je hier kan zien, heel weinig schieten.

32 weergaven

Comments


bottom of page